El Reial Decret 818/2009, de 8 de Maig, pel que s’aprova el Reglament General de Conductors recull les malalties que poden afectar a la conducció i per les quals et podríem sol·licitar informes d’altres especialistes (p.e., trastorns psicològics, diabetis, malalties cardiovasculars, epilèpsies o apnees del son). Habitualment, la petició d’informe va adreçada al teu metge d’atenció primària o, en casos concrets, a l’especialista que haja seguit l’evolució de la teua malaltia.
Així doncs, els reconeixement psicològics i mèdics es fonamenten en la teua sinceritat i en la correcció dels informes que aportes durant el reconeixement. Recorda que, en general, pots tramitar els teus permisos i llicències amb 3 mesos d’antelació sense perdre dies de vigència per la qual cosa és convenient que tramites tots els teus permisos amb temps suficient.
A continuació, indiquem les principals malalties que poden afectar a la conducció. També indiquem quin és el risc que comporten per a la conducció. Este risc està relacionat amb (1) les limitacions que ocasiona la pròpia malaltia i (2) les limitacions atribuïbles a la medicació que comporta. Són principalment les següents:
- Trastorns psicològics (depressió o ansietat): Pels efectes dels medicaments que es recepten en alguns casos.
- Vista i oïda: Per la seua influència sobre la capacitat de resposta al volant.
- Diabetis: Pel risc d’hipoglucèmies i pèrdues de consciència.
- Trastorns cardiovasculars: Pel risc d’infart o d’angina de pit.
- Epilèpsia: Per la pèrdua de control i coordinació motora.
- Apnea: Pel risc de somnolència diürna.
Com em indicat anteriorment, el Reial Decret 818/2009, de 8 de Maig, pel que s’aprova el Reglament General de Conductors recull els requisits que tots els conductors (professionals i no professionals) han de superar per a poder obtindre i renovar el seu permís de conduir. Este document incorpora una llarga llista de malalties que poden tindre algun efecte sobre la conducció. També inclou una sèrie de restriccions que poden aplicar-se en cas de malaltia per a permetre una conducció segura. Estes restriccions van associades a adaptacions del vehicle que ajuden al conductor a desenvolupar-se per la carretera amb la major seguretat possible. Pots consultar-lo per a tindre una idea inicial de com poden afectar a la teua conducció o quins informes pots aportar per a una revisió.
Els reconeixements psicològics i mèdics acomplixen dues funcions fonamentals pel que fa a la nostra salut i seguretat: (1) permeten detectar precoçment aspectes de la teua salut que requereixen una exploració més profunda (per exemple, vista, oïda o coordinació manual afectades), i (2) fer un seguiment de les malalties que poden tindre conseqüències sobre la teua seguretat (per exemple, depressió o diabetis). Està en mans de tots reduir el nombre d’accidents i viatjar amb la major seguretat possible.
A CRC Onda i a la clínica d'Onda, Policlínica Prades, resoldre’m amb amabilitat qualsevol dubte o consulta que ens vulgues fer. També pots posar-te en contacte amb nosaltres al correu ondacertificados@gmail.com i al telèfon 964 77 23 74.